De siste 14 årene har tverrfaglige arrangementer i Norge, Danmark og Tyskland løftet frem tvil – mennesker imellom. Dette er arenaer for et oppgjør med skråsikkerheten: Oppleste «sannheter» hevet over diskusjon. Siden 2002 har Wilhelmsen Kulturformidling i Bergen vært prosjektleder og koordinert Tvilsdager i Oslo, Bergen, Hamar/Lillehammer, Berlin og en rekke år i København. En flernasjonal arrangørgruppe innen utdanning, helse, rusforebygging og kulturformidling går hvert år sammen om programmering og gjennomføring.
Tvilsdagene ser tvilen som et dynamisk ventepunkt på veien mot de valg vi med nødvendighet må ta. Innlegg, debatt og kunstopplevelser skal bidra til ny innsikt og en bredere begrunnet praksis i det daglige. TVIL2016 ønsker å utfordre den enkelte, organisasjoner, institusjoner og fags selvtilstrekkelighet i møte med ukjente stemmer og nye nettverk. Kanskje vi etterpå kan velge våre standpunkter på et klokere og mindre forutinntatt grunnlag?
Tvil er vår metode, som preger programmet. Men dagene har også et nytt tema hvert år. Tvilsdagene 2016 ønsker å belyse begrepene 'verdi' og 'verdighet' i vår hverdag og i samfunnslivet.
Hva bygger vi vårt liv, vårt arbeid eller vårt samfunn på? Og hvordan fremstår vi – egentlig?
Forholdet mellom individet og kollektivet er i endring, i mange tilfeller nærmest umerkelig. Fellesskapet rommer mange verdier, og ofte er det «noen» som velger hvordan disse skal anvendes for den enkelte. Hva er det som gir et menneske verdi, autonomi, verdighet – uavhengig av svingende konjunkturer på verdibørsen?
Vi ønsker å se det personlige og samfunnsmessige i sammenheng, ved å utfordre forestillinger om «innenfor» og «utenfor». I foredrag, diskusjoner og levende innspill fra medvirkende kunstnere skal vi søke etter kjennetegn på et godt felleskap. Vi skal jakte på strategier for å bygge kunnskap i forhold til denne tematikken, som innbyr til tillit. Hvordan kan personer og grupper som opplever marginalisering hjelpes til et verdig liv gjennom vår måte å jobbe på?
Tvilsdagene 2016 vil interessere seg for forholdet mellom teori og virkelighet, spenningsfeltet mellom historiefortelling og daglig praksis. Vi kan på ulike måter oppleve at vår identitet, personlige og faglige kjerne eller etiske grunnkapital settes under press i møte med hensynet til hva som passer eller lønner seg, hva vi blir målt på. Hva gjør dette spillet med oss, med organisasjonen vi er en del av, med storsamfunnet? Er vi på vei bort fra viktige sider ved oss selv? Og: Må vi samtidig være forberedt på å definere et nytt og romsligere "vi" for fremtiden?